De accessoire trends van 2016

Decoreren met gezelligheid; We maken het graag gezellig in huis. Kaarsje hier, extra kussentjes daar en op de salontafel een serie terracotta potjes en gekleurde glazen kandelaars om de huiskamer in hemelse sferen te brengen. Het is dan ook niet voor niets dat gezelligheid een puur Nederlands woord is dat bijna voor alles te gebruiken is. We decoreren er zelfs ons huis mee. Maar zodra je de grens over gaat, in welke richting ook, het woord gezelligheid lijkt daar iets heel anders te betekenen. Voornamelijk praktisch ingerichte huiskamers waar het onderwerp sfeervol veelal niet op de lijst stond bij het in richten van de woning.

mijnkijkopwonen De accessoire trends van 2016

Van bombastische vormen naar ingetogenheid en chique

In de afgelopen jaren zijn de trends met betrekking tot woondecoratie rustiger oftewel ingetogener geworden. Ja, je kan nog steeds met opvallende kleuren aan de gang gaan maar het hele felle is er wel vanaf. Het zijn in 2016 voornamelijk aardetinten die de basis vormen voor accessoires. Het interieur zelf is momenteel ook ingetogen en zelfs sober te noemen. Het bombastische aan stoelen, sofa’s en banken is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor meer strakke lijnen. Stijlvol, bijna chique, met meer gevoel voor lijnenspellen. Basis kleur in veel woonkamers zijn wit tinten aangevuld met een aardetint aan één of meerder wanden voor het contrast en om diepte te creëren.

Haal de natuur in huis

Gematigde kleuren laten het toe om met verrassende vormen te spelen om je interieur aan te kleden. Vooral ronde vormen doen het goed, je kan er veel kanten mee op. Denk hierbij aan staande-, hangende- en schemerlampen, zit meubilair, poefen, kandelaars, kussens, etc. We halen in feite de natuur naar binnen al dikken we de felle zomergroene kleuren, en de typische herfstkleuren, minder aan dan de jaren hiervoor. Okergeel, amandelbruin, mauve, olijfgroen, kleuren die uitstekend geschikt zijn om te investeren in accessoires maar leg het er niet te dik op.

Strakke lijnenspellen met subtiele ronde vormen

Een trend die hierop aansluit is de aloude art deco stijl. Die komt om de zoveel jaren weer eens om de hoek kijken in accessoires land. Het zijn de strakke lijnenspellen met verrassende ronde vormen op onverwachte plekken die je doet denken aan art deco en een mate van rust en degelijkheid uitstralen, mits goed gecombineerd. De kleuren goud, gemarmerd en olijfgroen doen het goed in velours stoffen voor bijvoorbeeld plaids, kussens voor op de sofa of extra kussens voor op het bed. Als je weinig patronen hebt in de basis van je interieur kun je een throw of een plaid nemen waarin op subtiele wijze geometrische patronen zijn verwerkt, met een gouddraad, burgundy of/en groen.

Goud, koper en marmer

Hiervoor kwam je het al tegen. Goud en gemarmerd. Het is een sterke binnenkomer dit jaar en neemt intussen al in veel huiskamer de toon over. Je ziet deze elementen veel terug in lampenkappen, lijsten, dekens en kussens, en tafeldecoraties. Daarnaast doet koperkleur weer een herintrede. Ook dit element zie je aan de binnenzijde van lampenkappen waarmee de romantische sfeer meteen is gezet. Omdat goud, koper en marmer nogal intens kunnen overkomen als je net iets te overdadig bent, is het aan te raden je interieur stap voor stap van een make over te voorzien.