Ik heb een (moes) tuintje op mijn dak

We zien steeds vaker dat mensen hun plattere daken aanwenden om er een tuintje van te maken. Dat is niet alleen leuk maar het kan ook zorgen voor een besparing op de energierekening want door je platte dak van planten te voorzien heb je als het ware een extra isolatie aangebracht op je dak. Daarnaast is het zo dat een groen dak de hitte in de zomer buiten houdt omdat de aarde, het vocht en de planten de warmte in veel mindere mate doorlaat. Maar het hoeft niet te blijven bij een groen dak, je kan er ook (kleine) groenten op kweken.

Mijnkijkopwonen moestuin op dak

Bron: Schieblock DakAkker Rotterdam

Urban Roof Farming

Een moderne benaming voor het hebben van een groentetuin, of een moestuin, op je platte dak is Urban Roof Farming. Het is namelijk een trend die is overgewaaid uit de Amerikaanse stad New York. In veel moderne steden zie je nu steeds vaker moestuinen op daken ontstaan. Het grote voordeel van groenten op je eigen dak kweken is dat je exact weet waar je groente vandaan komt. Je kan er dan ook zelf voor kiezen of je die groenten volledig biologisch wilt gaan kweken. Belangrijk om te weten is dat je geen moestuintje op een schuin dak kan aanleggen.

Substraat en humus aanleggen

Het voorbereiden van de moestuin op je dak is eenvoudig. Je moet namelijk zorgen dat er een laag substraat op komt te liggen dat je vervolgens kan vermengen met compost of humus. Hoe dik je die laag wilt maken is op zich weer afhankelijk van onder meer de conditie van het dak. Als het dak sterk genoeg is kan je er voor kiezen om meer dan 10 centimeter Aan te brengen. Dan kan je namelijk worteltjes, sla, bietjes en verschillende soorten kool gaan kweken. Als je er aan denkt om zwaardere planten zoals bessenstruiken te gaan kweken dan heb je al snel een laag van 50 centimeter nodig.

Maximale dak belasting

Doorgaans ligt het maximale gewicht voor een moestuin tussen de 150 en 600 kilo per vierkante meter. Om exact te weten te komen wat het dak kan dragen is het zaak om de gegevens er van te achterhalen voor de maximale dak belasting. Houd er wel rekening mee dat je een stuk onder de maximale dak belasting blijft want de compost en het substraat zullen bij elkaar veel regen absorberen. Het dak wordt dus veel zwaarder dan je in eerste instantie zou denken.

Plantenbakken als alternatief

Als je het aanleggen van een tuin op dak te veel werk vindt of het misschien niet aandurft om compost en substraat op het dak aan te leggen, dan kan je er voor kiezen om te gaan werken met plantenbakken. Door in plaats van een losse moestuin een tuin met bakken te creƫren houd je meer controle over het gewicht en kun je de tuin makkelijk veranderen of zelfs volledig verwijderen. Je kunt de plantenbakken immers eenvoudig verplaatsen.,